Mihály Bácsi esete a clevelandi hamburgerrel
Hamburger
Mihály bácsival kapcsolatban sok érdekes történet keringett az ott élő magyarok között – többek között az volt a szilárd meggyőződése, hogy a világ összes jelentősebb találmányát magyarok találták fel. Ehhez foggal-körömmel ragaszkodott. Szeretném most megosztani veletek az egyik történetét.

1991-ben, amikor először az USA-ba költöztem, volt szerencsém megismerkedni Mihály bácsival. Pittsburghben, Pennsylvania államban. Egy amerikás magyaroknak szervezett esten találkoztunk először. 1956-ban menekült el az oroszok elől és Clevelandbe, Ohio államba került. Ezen a környéken akkoriban nyíltak szénbányák, így vájárként gyorsan el tudott helyezkedni.

Akkoriban ez volt a helyzet: „A magyar kisebbség korábban olyan számban volt jelen a városban, hogy Cleveland volt Budapest után a második legnagyobb magyarok lakta település.” Ezt az idézetet a Wikipédiáról vettem, de már Mihály bácsitól is ezt hallottam 1991-ben. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Cleveland)

Mihály bácsival kapcsolatban sok érdekes történet keringett az ott élő magyarok között – többek között az volt a szilárd meggyőződése, hogy a világ összes jelentősebb találmányát magyarok találták fel. Ehhez foggal-körömmel ragaszkodott.

Mivel Clevelandben lakott, ahol gyakorlatilag mindenki beszélt magyarul, nem voltak nyelvi nehézségei és a letelepedéssel járó kultúrsokk szele sem érintette meg. Egyetlen élethelyzetet kivéve: Mihály bácsi minden áldott nap hamburgert evett a menzán, ugyanis a menzás néni amerikai volt és a „hamburger” volt az egyetlen közös szó, amit mindketten ismertek.

Több éves hamburger-evés után, Mihály bácsit végre rá tudták beszélni a kollégái, hogy egyen valami mást is, így nagy üggyel-bajjal megtanulta a „fried chicken and french fries” kifejezést és ízes magyar akcentussal elő is adta az ételeket osztó kisasszonynak. A hölgy nem értette elsőre ezt a váratlan kérést és visszakérdezett, hogy „Pardon me?”

Ettől Mihály bácsi gondolkodóba esett, kicsit vacillált, majd biztos-ami-biztos alapon így szólt: „Hamburger.”

Állítólag – ezt megkérdezhetitek bármelyik Cleveland-i magyartól – Mihály bácsi negyven éven át minden áldott nap hamburgert ebédelt.

A külföldön élő magyarok számára az ilyen szituációk nem ismeretlenek. Aki szeretne javítani boldogulási és túlélési esélyein, annak ajánlom, hogy jelentkezzen 2012 óta sikeresen működő nyelviskolánkba. A tanáraink mind hétpróbás világutazók, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek angol nyelvterületen. „Been there, done that.” („Jártam már ott, láttam már ilyet.”) Továbbá ismerik azt az angol nyelvoktatási rendszert, amit kimondottan anyanyelvi területen élő magyarok számára fejlesztettünk ki.

Tetszett? Oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Nem akarjuk ugyanazt a kalapot ráhúzni minden tanuló fejére.
Inkább a Te igényeidhez, sebességedhez, céljaidhoz igazítjuk a tananyagot és az órákat.
A személyes, angol nyelvi mentorod tud segíteni a tanulási folyamat minden részletében; kibogozni minden alkalommal, ha elakadsz.
Az Egyesült Királyságban működő, széles körben elismert fordítóirodaként tudunk segíteni a hivatalos ügyek intézéséhez elengedhetetlen hivatalos (certified) fordítások elkészítésében.
Az OFFI szerződéses partnerirodája vagyunk és a CIOL (Chartered Institute of Linguists) tagja.

Köszönjük!

Hamarosan jelentkezünk.