Mi köze a vadiúj BMW csak éjszaka előjövő hibájának az angoltudásomhoz?
automatic gear shift

Avagy: Hogyan ne légy hülye, amikor angol nyelvterületre tévedsz!

Az elmúlt huszon-jónéhány év alatt több ezer tanulómnak sikerült jobb állást, jobb életkörülményeket teremtenie hála azoknak a nyelvtanulási módszereknek, melyeket megtanult a nyelviskolámban.

Az egész persze nem ért volna semmit, ha meghallgatja, hazamegy és aztán nem használja, alkalmazza a tanultakat. A puding próbája az evés, a tanulásé pedig az alkalmazás.

A közelmúltban egy kedves barátom és volt tanulóm felkért, hogy tartsak előadást egy 70 fős, főleg magyar vállalkozókból álló csapatnak. László, miután jól megtanult angolul a Bonaventura Nyelviskolában, olyan sikeres vállalkozást épített, hogy most már több, mint 1400 magyar tulajdonban lévő angliai cég könyvelését és egyéb ügyes-bajos dolgainak intézését végzi és segíti az itt élő magyarokat még sikeresebbé tenni a cégüket.

Az előadáson csupa érdeklődő tekintet szegeződött rám, látszott a tanulni vágyás. Igazi öröm ilyen embereket tanítani. Csakhogy a program sokszínűsége miatt összesen fél órát kaptam és a lelkemre kötötték, hogy olyan alkalmazható tudást kell átadnom, amit tényleg használni tudnak majd az életben.

Izgalmas kihívásnak ígérkezett! Azt hiszem, végül is egész jól sikerült, de sajnos nem maradt időm az előadás végén elmondani az igazi ász trükkömet, azt amelyik mindent visz. Ezzel az egyetlen, majdnem, hogy aprónak tűnő módszerrel sikerült tanári segítség nélkül mindössze három hónap alatt nulláról az alapfokú társalgási szintre felhoznom a saját angolomat annak idején. Ezért személyesen és nyomatékosan tudom ajánlani mindenkinek, aki szeretne belátható időn belül megtanulni angolul beszélni.

Olyan módszer ez, amellyel bárki – és tényleg bárki, akár diszlexiásnak tartja magát, akár túlkorosnak, túl fiatalnak, túl szépnek, vagy túl görögnek – bárki nagyon gyorsan látványos fejlődést tud elérni az angolban.

Biztosan hallottad már azt a mondást, hogy a gazdagokat és a szegényeket a szokásaik választják el egymástól, illetve hogy egy gazdag embert a szokásai tesznek gazdaggá. Ez szerintem is nagy mértékben igaz. Ezért most megmutatom neked azt a szokásmintát, amivel három hónap alatt a nulláról eljuthatsz oda, hogy már nem adnak el angolul – akár tanári segítség nélkül is. Természetesen jó, ha van kéznél egy tanár, aki meg tudja válaszolni a kérdéseidet, el tudja magyarázni, ha valamit nem értesz. Gyorsít a dolgon.

Tehát mi a teendő? Annak idején ezt úgy fogalmaztam ezt meg, hogy „szótárral a hónom alatt jártam még a vécére is”. Vettem magamnak egy szép és nagy szótárt, és mindenhova hurcibáltam magammal. Íme az aranyszabály, a mindent vívő ász:

BÁRMIKOR, HA OLYAN SZÓBA ÜTKÖZÖL, AMELYET NEM ÉRTESZ, OTT ÉS AKKOR KERESD KI A JELENTÉSÉT A SZÓTÁRBÓL ÉS ÉRTSD MEG ALAPOSAN!

Miután megértetted a szót, érdemes magad alkotta mondatokban használni, hogy jobban megmaradjon. Ne magolj és ne csak egy másik szót használj „jelentésként”. A cat = macska szótanulás nem működik. Bármikor, amikor szembejön egy olyan szó, amit nem teljesen értesz, keresd ki egy jó szótárból, értsd meg pontosan, hogy mit jelent és aztán gyakorold kicsit a használatát magad alkotta mondatokban.

Ez a módszer néhány hónap alatt fel fog repíteni a társalgási szintre.

És most álljon itt egy igazi ellenpélda, amikor valaki nem nézett utána, hogy mit jelentenek a szavak (vagy jelek), amikkel találkozott.

A kilencvenes évek vége felé Amerikában éltem, akkoriban nagyon menő volt az OnStar rendszere. Ez egy kocsiba építhető segélyhívó vonal, ha bármilyen vészhelyzeted adódott, csak megnyomtál egy gombot és az máris hívta a központot, ahonnan aztán segítséget tudtak küldeni, vagy tanácsot tudtak adni.

Úgy adódott, hogy az illető kétségbeesetten telefonált nekik:

– Jó napot kívánok! Valami baj van a 320-as BMW-mel. Nappal tökéletesen megy, de éjszaka egyszerűen nem indul el.

Az OnStar-os hölgy igencsak meglepve kérdezte:

– Kérem magyarázza el, hogy mi történik.

– Nappal szépen megy a kocsi. Nappali módba teszem és minden gond nélkül megy. De éjjel, egyszerűen hiába nyomom a gázt, éjszakai módban nem hajlandó elindulni.

– Értem, tehát automata váltós kocsiról van szó?

– Igen, automata. Nappal D, azaz day (nappali) módba teszem a váltót és szépen halad a kocsi előre, de éjszaka, amikor átkapcsolom night (éjszakai) módba, azaz N-be, egyszerűen nem indul el.

Látod, mit történt itt?

Ha az illető tisztázta volna ezeknek a jeleknek a jelentését, akkor nem került volna bajba. Az automata váltókon a D a ‘drive’, azaz ‘meghajtás, hajtás’ módot jelenti és az N a ‘neutral’, azaz ‘üres’ módot.

Te ne kerülj ilyen kellemetlen helyzetbe!

Amikor találkozol egy számodra ismeretlen szóval, azonnal nézz utána egy jó szótárban és értsd meg a tényleges jelentését.

Ha pedig szeretnél hatékony, gyors módszerrel vidáman tanulni angolul, iratkozz fel egy bemutató órára a Bonaventura Nyelviskolában: www.angoliskola.com

Barátsággal,

Hegyi Balázs

Bonaventura Nyelviskola és Fordítóiroda

Tetszett? Oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Nem akarjuk ugyanazt a kalapot ráhúzni minden tanuló fejére.
Inkább a Te igényeidhez, sebességedhez, céljaidhoz igazítjuk a tananyagot és az órákat.
A személyes, angol nyelvi mentorod tud segíteni a tanulási folyamat minden részletében; kibogozni minden alkalommal, ha elakadsz.
Az Egyesült Királyságban működő, széles körben elismert fordítóirodaként tudunk segíteni a hivatalos ügyek intézéséhez elengedhetetlen hivatalos (certified) fordítások elkészítésében.
Az OFFI szerződéses partnerirodája vagyunk és a CIOL (Chartered Institute of Linguists) tagja.

Köszönjük!

Hamarosan jelentkezünk.