Megértés és Gradiensek
angol lépésről lépésre

 

Rendszeresen kutakodom az interneten ingyenesen elérhető tananyagok után, amiket ajánlhatok a tanulóimnak. A legutóbb beleütköztem az Egyesült Királyság egyik legnagyobb félrevezetésébe. Névlegesen a British Council honlapjába (http://learnenglish.britishcouncil.org). Ez a lap állítólag azt a célt szolgálja, hogy embereket tanítson angolra. Hát, sok sikert kívánok a bohó, ifjú kalandoroknak, akik innen próbálnak angolt tanulni.

Újra és újra ugyanabba az akadályba ütközök: nincsenek betartva a gradiensek.

A legtöbb oldalon (és a legtöbb nyelvkönyvben is) alapvető nyelvtani tudnivalók olyan nyelvezet használatával kerülnek elmagyarázásra, amiből legfeljebb egy nyelvtanár tudja kihámozni a mondanivaló lényegét.

A jó öreg aranyszabály úgy szól, hogy aki ért valamihez, az el is tudja magyarázni azt EGYSZERŰEN. Önkényességek és bonyolítások akkor kerülnek a dologba, amikor az illető maga sem igazán érti, amiről beszél.

Az a nyelvtanár, aki nem tud egy ötévesnek elmagyarázni egy nyelvtani szabályt, nem is érti azt a szabályt. Ezt nyugodtan alkalmazhatjátok mércének. Aki nem tudja megtanítani a passzív mondatszerkezetet, a befejezett igeidőt, vagy a gerund-öt egy ötévesnek, az üljön le és először maga értse meg őket. (A kétnyelvű családok anyukái most valószínűleg bólogatnak.)

Egy angol anyanyelvű ötéves ugyanis használja ezeket a szerkezeteket, tehát meg tudja tanulni tanár segítsége nélkül is, pusztán abból, hogy hallja őket.

Amikor értesz valamit, akkor az egyszerűnek tűnik a számodra. Csak azok a dolgok bonyolultak, amiket nem értettél még meg. Amikor tanulunk valamit a diákkal, akkor megpróbáljuk a megértésig eljuttatni azzal a dologgal kapcsolatban. Néha ez nem sikerül. Ilyenkor megkeressük, hogy mi az a korábbi terület, amit már tanult, de nem értett meg igazán. Kipucoljuk, amit ott nem értett meg és – lássatok csodát – most már el lehet neki magyarázni a mostani részt is.

Ne higgyetek azoknak a tanároknak, akik leértékelnek benneteket, mert nem értetek valamit. Ez a legnagyobb hazugság az oktatás területén! Ha nem érted, akkor rosszul tanítják. Soha ne engedd meg egy tanárnak, hogy mást beszéljen be neked.

Az oktatás területén rendkívül fontos a megfelelő lépcsőfokok betartása. A legtöbb nyelvkönyv, nyelvtanár és weboldal elvéti ezt és egyszer olyan mély vízbe dobja a tanulóit, hogy fulladoznak, máskor meg halálra unják magukat a gyerekmedencében. Amikor oktatunk, a tanuló megértését kell növelnünk a tárgykörrel kapcsolatban. Mindegy, mennyi adatot magoltatunk be, mennyi házit íratunk, mennyi nyelvtani szabályt ismételgetünk az órán (esetleg, mennyit relaxálunk, jógázunk, vagy alfázunk tanulás helyett) – ha ezek nem a megnövekedett, sugárzó, derűs és csillogó szemű megértést szolgálják, akkor hiábavaló munkát végzünk.

Amikor a tanuló új megértéseket szerez, egyszerűbbé és kezelhetőbbé válik számára az élet és olyankor nyerni fog. Aki nem tud bicajozni, annak egy kerékpár ugyancsak haszontalan dolog, esetleg még fél is tőle és semmi előnye nem származik belőle. De ha képesek vagyunk megtanítani a használatára és JÁRTASSÁGOT és MAGABIZTOSSÁGOT szerez a kerékpározásban, akkor meghódította az életnek azt a szeletkéjét, új eszközt szerzett a közlekedéshez és egy újabb területen vált magabiztossá és kompetenssé.

Ha bármi más történik az órán, mint a képességek növelése, a jártasságok emelése és a megértés megszerzése, akkor a tanár és a diák csak pazarolják az idejüket és a pénzüket. Ha a tanulóid kóvályogva, ásítozva, unottan jönnek ki az órádról, akkor rossz munkát végeztél. Nem ezért vagy ott. Ez ugyanúgy a diákok felelőssége is: ha egy tanár órái után butábbnak érzik magukat, mint amikor beültek a padba, akkor minek járnak ahhoz a tanárhoz? Mit fognak tanulni tőle?

Értelemtől csillogó szemű diákokat akarunk, akik az ajtón kijőve magabiztos elszántsággal (és kivont karddal) nekiállnak az élet meghódításának. És el is tudjuk érni ezt, csak tegyük fel a kérdést: nőtt a tanulóim megértése és kompetenciája azon a területen, amiről oktatom őket?

A Bonaventura Online Angol Nyelviskola munkatársai tudják, hogy bárkinek meg lehet tanítani bármit. Egyes tanulóink lassabban, mások gyorsabban fognak célba érni. De minden tanulónk magabiztossága, kompetenciája és készség-szintje jelentős mértékben meg fog növekedni az angol nyelv területén.

Mennyire vagyunk ebben biztosak? Hát annyira, hogy garanciát vállalunk rá!

Hegyi Balázs

www.angoliskola.com

Tetszett? Oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Az internet segítségével hatékony, beszédközpontú angolórákat szolgáltatunk – bárhol is élsz a világban. Ha szeretnél gyorsan és vidáman tanulni, teljesen rád szabott órákkal, nézd meg a bemutató óránkat.

Köszönjük!

Hamarosan jelentkezünk.