Húsvét az Egyesült Királyságban
Húsvét az Egyesült Királyságban

Hústvét az Egyesült Királyságban

A húsvét jelentős ünnep az Egyesült Királyságban, amelyet nagy lelkesedéssel és izgalommal ünnepelnek. Ez a vallási ünnep Jézus Krisztus feltámadását jelzi, három nappal a keresztre feszítése után, és a keresztények világszerte ünneplik.

Easter in the United Kingdom

Easter is a significant festival in the United Kingdom, celebrated with great enthusiasm and excitement. This religious holiday marks the resurrection of Jesus Christ from the dead, three days after his crucifixion, and is observed by Christians worldwide.

Hústvéti hagyományok

Az Egyesült Királyságban a húsvéti hagyományok régiónként eltérőek, de néhány szokást széles körben betartanak az egész országban. Az egyik legnépszerűbb hagyomány a húsvéti tojásvadászat, ahol a gyerekek a húsvéti nyuszi által elrejtett csokoládétojásokat keresik. A családok gyakran összegyűlnek egy nagy húsvéti vacsorára, amely jellemzően báránysültet, zöldségeket és forró keresztes kalácsot tartalmaz.

Easter traditions

Easter traditions in the UK vary from region to region, but some customs are widely observed across the country. One of the most popular traditions is the Easter egg hunt, where children search for chocolate eggs hidden by the Easter bunny. Families often gather together for a big Easter meal, which typically includes roast lamb, vegetables, and hot cross buns.

 

Keresztes zsemle és ajándékok

A forró keresztes zsemle egy édes, fűszeres kenyér ribizlivel és mazsolával, a tetején kereszttel jelölve. Hagyományosan nagypénteken fogyasztják, és azt mondják, hogy Jézus keresztre feszítését ábrázolja. A kereszt azt a keresztet jelképezi, amelyen Jézust keresztre feszítették, a benne lévő fűszerek pedig a testének bebalzsamozásához használt fűszereket.

Hot cross buns and gifts

Hot cross buns are a sweet, spiced bread with currants and raisins, marked with a cross on the top. They are traditionally eaten on Good Friday and are said to represent the crucifixion of Jesus. The cross symbolizes the cross on which Jesus was crucified, while the spices inside represent the spices used to embalm his body.

Egy másik húsvéti hagyomány az Egyesült Királyságban a húsvéti üdvözlőlapok és ajándékok átadása. Ezek a kártyák gyakran tavaszi virágokat, nyuszikat és csibéket ábrázolnak, és a barátok és a családtagok között cserélgetik őket. A népszerű húsvéti ajándékok közé tartoznak a csokoládétojások, a húsvéti témájú ruhák és játékok.

Another Easter tradition in the UK is the giving of Easter cards and gifts. These cards often depict images of spring flowers, bunnies, and chicks, and are exchanged between friends and family. Popular Easter gifts include chocolate eggs, Easter-themed clothing, and toys.

A húsvét története

A húsvét története Angliában a Kr. u. 2. századig nyúlik vissza, amikor a kereszténység először érkezett Nagy-Britanniába. A pogány Ostara ünnep, amely a tavasz érkezését ünnepelte, azonban már akkor is jól elterjedt volt az országban. A hagyományos húsvéti szokások közül sok, például a tojásdíszítés és az ajándékozás, feltehetően ebből a pogány fesztiválból ered.

The history of Easter

The history of Easter in England dates back to the 2nd century AD when Christianity first arrived in Britain. However, the pagan festival of Ostara, which celebrated the arrival of spring, was already well established in the country. Many of the traditional Easter customs, such as egg decorating and giving, are thought to have originated from this pagan festival.

Morris men

A Morris-tánc és más hagyományok

Az évek során a húsvét vallási jelentősége összefonódott a különböző népszokásokkal és hagyományokkal. A Morris-tánc például népszerű húsvéti hagyomány Anglia egyes részein, különösen West Countryban. A Morris-táncosok élénk színű jelmezekbe öltöznek, és hagyományos népzenére táncolnak.

Morris dance and other traditions

Over the years, the religious significance of Easter has become intertwined with various folk customs and traditions. For example, Morris dancing is a popular Easter tradition in some parts of England, particularly in the West Country. Morris dancers dress up in brightly colored costumes and perform dances to traditional folk music.

Egy másik húsvéti hagyomány az Egyesült Királyságban a Paschal gyertya meggyújtása. Ezt a nagyméretű gyertyát nagyszombaton gyújtják meg, és a húsvéti időszak során végig Krisztus fényét jelképezi.

Another Easter tradition in the UK is the lighting of the Paschal candle. This large candle is lit on Holy Saturday and is used throughout the Easter season to represent the light of Christ.

Összefoglaló

Összefoglalva, a húsvét az Egyesült Királyságban a nagy ünneplés időszaka, számos szokással és hagyományokkal. A húsvéti tojásvadászattól kezdve a forró keresztes kalácson át a Morris-táncig sokféleképpen ünneplik az emberek ezt a fontos vallási ünnepet. Bármi legyen is a hitünk vagy a hagyományaink, a húsvét a családdal és a barátokkal való találkozás és a tavasz érkezésének ünneplése.

Summary

In conclusion, Easter in the UK is a time of great celebration, with many customs and traditions. From Easter egg hunts to hot cross buns and Morris dancing, there are many ways in which people mark this important religious holiday. Whatever your beliefs or traditions, Easter is a time to come together with family and friends and celebrate the arrival of spring.

Angliai nyelviskola

A Bonaventura Nyelviskola 2010 óta működik Angliában. Célunk, a külföldön élő magyarok boldogulási és karrier lehetőségeinek javítása gyakorlatias, cél-orientált nyelvoktatás révén.

Language school in England

Bonaventura Language School has been operating in England since 2010. Our aim is to improve the prospects of Hungarians living abroad for success and careers through practical, purpose-oriented language teaching.

Számos tanulónk jutott jobb álláshoz, fejlesztette magasabb szintre a vállalkozását azáltal, hogy nálunk tanul meg angolul.

Próbálj ki egy bemutató órát!

Many of our students have got better jobs and developed their businesses to a higher level by learning English with us.

Try out a demo lesson!

Tetszett? Oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Nem akarjuk ugyanazt a kalapot ráhúzni minden tanuló fejére.
Inkább a Te igényeidhez, sebességedhez, céljaidhoz igazítjuk a tananyagot és az órákat.
A személyes, angol nyelvi mentorod tud segíteni a tanulási folyamat minden részletében; kibogozni minden alkalommal, ha elakadsz.
Az Egyesült Királyságban működő, széles körben elismert fordítóirodaként tudunk segíteni a hivatalos ügyek intézéséhez elengedhetetlen hivatalos (certified) fordítások elkészítésében.
Az OFFI szerződéses partnerirodája vagyunk és a CIOL (Chartered Institute of Linguists) tagja.

Köszönjük!

Hamarosan jelentkezünk.