Tavaszi napéjegyenlőség és a brit nyári időszámítás
Tavaszi napéjegyenlőség és a brit nyári időszámítás

Tavaszi napéjegyenlőség

A tavaszi napéjegyenlőség azt a pillanatot jelzi, amikor a Nap átlépi az égi egyenlítőt, és a nappal és az éjszaka hossza közel azonos. Ezt az eseményt évezredek óta ünneplik, és gyakran a tavasz kezdetével és az újrakezdéssel hozzák összefüggésbe. Az Egyesült Királyságban a tavaszi napéjegyenlőség minden év március 20-ára vagy 21-ére esik, a nap állásától függően.

Spring Equinox

The Spring Equinox marks the moment when the sun crosses the celestial equator, and day and night are nearly equal in length. This event has been celebrated for thousands of years and is often associated with the start of spring and new beginnings. In the United Kingdom, the Spring Equinox occurs on March 20th or 21st each year, depending on the position of the sun.

Brit nyári időszámítás

A tavaszi napéjegyenlőséggel közel azonos időben történik az éves óraátállítás az Egyesült Királyságban. Március utolsó vasárnapján hajnali 1:00-kor az órákat egy órával előreállítják, ezzel kezdődik a brit nyári időszámítás (BST). Ez azt jelenti, hogy esténként egy órával több, reggelente pedig kevesebb napfényt kapunk. Az óraátállítás célja a rendelkezésre álló napfény jobb kihasználása és az energiafogyasztás csökkentése.

British Summer Time

Coinciding with the Spring Equinox is the annual clock change in the UK. At 1:00 am on the last Sunday in March, clocks are moved forward by one hour, marking the start of British Summer Time (BST). This means that there is an extra hour of daylight in the evenings and less in the mornings. The clock change is designed to make better use of the available daylight and reduce energy consumption.

Története

A nyári időszámítás gyakorlatát (DST) először az első világháború alatt vezették be az Egyesült Királyságban az üzemanyag-takarékosság érdekében. A háború után felhagytak vele, de a második világháború alatt újra bevezették, és azóta is alkalmazzák. Bár a nyári időszámítás a világ számos országában népszerű, nem mentes az ellentmondásoktól. A kritikusok szerint megzavarja az alvási szokásokat, és negatív hatással lehet az egészségre és a termelékenységre.

Its history

The practice of daylight saving time (DST) was first introduced in the UK during World War I as a way to conserve fuel. It was abandoned after the war but reintroduced during World War II and has been in use ever since. While DST is popular in many countries around the world, it is not without controversy. Critics argue that it disrupts sleep patterns and can have negative impacts on health and productivity.

A nyári időszámítással kapcsolatos viták ellenére az Egyesült Királyságban a nyári időszámítás az élet részévé vált, és sokan várják a hosszabb nappalokat és a melegebb időjárást, amely a brit nyári időszámítással együtt jár. Az óraátállítás azonban némi megszokást igényelhet, és ajánlott, hogy az emberek az átállást megelőző napokban fokozatosan állítsák át alvási rendjüket, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a zavarokat.

Despite the controversy surrounding DST, it has become a part of life in the UK, with many people looking forward to the longer days and warmer weather that come with British Summer Time. However, the clock change can take some getting used to, and it is recommended that people gradually adjust their sleep schedules in the days leading up to it to minimise any disruptions.

A természetben

A tavaszi napéjegyenlőség és az óraátállítás a természeti világra is jelentős hatással van. A napfény mennyiségének változása számos növényt és állatot arra késztet, hogy megkezdje tavaszi tevékenységét. A madarak például elkezdenek visszavándorolni északra, a virágok pedig virágozni kezdenek. Az esti plusz egy óra napfény azt is jelenti, hogy az embereknek több idejük marad a szabadban tartózkodni és kihasználni a melegebb időjárást.

In nature

The Spring Equinox and the clock change also have a significant impact on the natural world. The changing amount of daylight triggers many plants and animals to start their springtime activities. For example, birds begin to migrate back to the north, and flowers start to bloom. The extra hour of daylight in the evenings also means that people have more time to enjoy the outdoors and take advantage of the warmer weather.

Angliából jelentkezünk

Ha szeretnéd jobban megérteni az angol nyelvet, kultúrát és hagyományokat, most lehetőséged van egy igazi, angliai nyelviskolában tanulni.

Reporting from England

If you would like to better understand the English language, culture and traditions, now is your chance to study at a language school located in England.

Tetszett? Oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Nem akarjuk ugyanazt a kalapot ráhúzni minden tanuló fejére.
Inkább a Te igényeidhez, sebességedhez, céljaidhoz igazítjuk a tananyagot és az órákat.
A személyes, angol nyelvi mentorod tud segíteni a tanulási folyamat minden részletében; kibogozni minden alkalommal, ha elakadsz.
Az Egyesült Királyságban működő, széles körben elismert fordítóirodaként tudunk segíteni a hivatalos ügyek intézéséhez elengedhetetlen hivatalos (certified) fordítások elkészítésében.
Az OFFI szerződéses partnerirodája vagyunk és a CIOL (Chartered Institute of Linguists) tagja.

Köszönjük!

Hamarosan jelentkezünk.