Sikerült megkapnom a brit állampolgárságot
Brit állampolgárság
A kérdésekre válaszol: Vigyikán Mária, a Bonaventura Nyelviskola tanulója, aki most szerezte meg a Brit állampolgárságot. Nem csak az angol nyelvben, hanem a felkészülésben is segítettünk neki, és most elmopndja a tapasztalatait.

 

Egy tanulónk, aki megszerezte a brit állampolgárságot

– Úgy tudom, hogy néhány nappal ezelőtt sikeres vizsgát tettél a Brit állampolgári ismeretekből, azaz a Life in the UK tesztből.

Igen, sikeres vizsgát tettem, amire nagyon büszke vagyok és örülök, hogy a Bonaventura Online Nyelviskolával tanulhattam. Az én tanáromnak is külön köszönöm, ő Ákos. Nagyon odaadóan, kitartóan, lelkiismeretesen tanított, biztatott és készített fel az Angol állampolgárságira.

Majd még behívnak egy kb. félórás elbeszélgetésre, amikor minden papíromat rendben találtak. De ez már úgy gondolom, hogy nem lehet akadály.

– Az Egyesült Királyságban sok magyar él, aki szeretne Brit állampolgárságot, ezért hasznos lehet, ha néhány tanácsot tudsz adni honfitársainknak.

A tanácsom amit adhatok az, hogy minden nap foglalkozni kell az angol nyelv tanulásával. Az órákra rendszeresen készülni, hiszen csak is így lehet előre jutni. A házi feladatokat – ha ad a tanár – azt feltétlenül megcsinálni, hiszen ha nem jó a házi, abból le tudja szűrni, hogy érted-e az órán vett anyagot, vagy sem, mert akkor nem megy tovább, hanem elmagyarázza újból és újból, vagy gyakoroltatja addig, amíg az nem megy.

Ez egy kicsit furcsán hangzik hogy házi feladat, de így tudja felmérni a tanár mennyire érti az ember az anyagot. Értem ez alatt azt is, hogy például az idegen szavakat kiírni és minden nap megtanulni valamennyit. Tudom hogy sokan dolgoznak, kemény fárasztó munkát végeznek, de másképpen nem megy. Én is 24 órás Live-in carer (Bentlakó gondozó) vagyok és bizony tudom hogy nem könnyű, de ha legalább heti 2 alkalommal tanul valaki tanárral és az órákra rendszeresen készül, az eléri, hogy le tudja tenni az állampolgárságit. Én így tettem.

– Mire érdemes odafigyelni a felkészülés során?

Nagyon fontosnak tartom az idegen szavak megtanulását. A másik fontos a szövegértés. Nem elég csak nagyjából tudni, hogy mit kérdeznek, azt pontosan kell tudni. A tesztben sok olyan kérdés van, amire – ha az ember nem tudja a pontos jelentését, akkor helytelen választ ad. Van olyan kérdés a tesztben, ahol a válaszok közt csak aprócska különbség van, de ha valaki nem érti pontosan, akkor az hiba is lehet a válaszadásban.

A Life in the UK teszteket az interneten is ingyen lehet gyakorolni, 50×24 kérdéses tesztet, ha valaki végigcsinálja, akkor biztosan sikeres vizsgát tesz. De előbb persze olvasgatni kell a Life in the UK Teszt könyvet és annak hátsó lapjain a teszteket megcsinálni.

– Gondolom, erősen függ az angol nyelvi szinttől, de körülbelül mennyi időt vesz igénybe a felkészülés?

A felkészülési idő igen, függ az angol nyelvi szintjétől.

Függ attól is, hogy ki mennyi időt fordít a tanulásra, a könyv olvasása, idegen szavak megtanulása, a szöveg értése, a tesztek gyakorlása. Nekem konkrétan a felkészülés az állampolgárságira 3 hónapot vett igénybe úgy, hogy amikor a könyvet elkezdtem olvasni, meg a teszteket gyakorolni, és addig csináltam a próba teszteket, amíg nem éreztem úgy, hogy biztosan menni fognak.

Nos, ha mégsem sikerül első nekifutásra, akkor sem kell feladni, mert újból lehet jelentkezni.

– Milyen szintű nyelvtudás szükséges a tesztfeladatok megértéséhez?

Nos, én úgy gondolom, hogy erős középfokú nyelvtudás mindenképpen, vagy felsőfok szükségeltetik.

– Hol lehet jelentkezni a tesztre és hol lehet vizsgázni? Mennyibe kerül a vizsga?

A tesztre az interneten lehet jelentkezni, ott be kell írni az irányítószámunkat és ott megadja, hogy melyik az a központi hivatal, ahol meg lehet a tesztet írni. A vizsga ára £50

– Ha elsőre nem sikerül, lehet újra próbálkozni?

Ha nem sikerül akkor sem kell feladni, hiszen újból lehet jelentkezni, be kell fizetni az £50-t és 7 nap múlva lehet menni megírni újból.

– Most, hogy sikerült a teszted, mi a következő lépés számodra az állampolgárság megszerzésében?

A következő lépés hogy a félórás elbeszélgetés sikerüljön. Utána az eskütétel és utána Angol útlevél igénylése.

– Mit tanácsolsz azoknak a magyaroknak, akik most készülnek fel az Élet az Egyesült Királyságban tesztre?

Azt szeretném üzenni minden kedves magyar honfitársamnak, hogy kitartó angol nyelvtanulással a Bonaventura Online nyelviskolában ezt el lehet érni. Én így tettem és elértem, pedig hozzá kell tenni, hogy nem fiatalként. Nagyon boldog vagyok hogy rátaláltam a Bonaventura Online nyelviskolára.

– Nagyon köszönöm a válaszaidat és gratulálok a sikeres vizsgához! Kívánom, hogy hamarosan a kezedben legyen a Brit útlevél.

Köszönöm!

Tetszett? Oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Az internet segítségével hatékony, beszédközpontú angolórákat szolgáltatunk – bárhol is élsz a világban. Ha szeretnél gyorsan és vidáman tanulni, teljesen rád szabott órákkal, nézd meg a bemutató óránkat.

Köszönjük!

Hamarosan jelentkezünk.