Anyák napja az Egyesült Királyságban
Anyák napja az Egyesült Királyságban

Mikor és hogyan ünnepeljük az Anyák napját az Egyesült Királyságban?

When and how do we celebrate Mother’s Day in the United Kingdom?

Mikor ünnepeljük az Anyák napját?

Az Anyák napja, más néven Anyák vasárnapja, egy különleges nap, amelyet az anyák és az anyafigurák tiszteletére és ünneplésére szenteltek mindazért, amit tesznek. Világszerte különböző időpontokban ünneplik, de az Egyesült Királyságban az Anyák napja a nagyböjt negyedik vasárnapjára esik, ami általában márciusban van.

When do we celebrate Mother’s Day?

Mother’s Day, also known as Mothering Sunday, is a special day dedicated to honouring and celebrating mothers and mother figures for all that they do. It is celebrated on different dates around the world, but in the United Kingdom, Mother’s Day falls on the fourth Sunday of Lent, which is usually in March.

Mi a célja?

Az Anyák napjának célja, hogy kifejezzük az anyák iránti megbecsülésünket és hálánkat a végtelen szeretetükért, gondoskodásukért és támogatásukért. Ez egy lehetőség, hogy kifejezzük szeretetünket és ragaszkodásunkat életünk legfontosabb asszonya iránt, aki mindig ott volt mellettünk akármilyenek is voltak a körülmények. Ez a nap arra is lehetőséget ad, hogy elismerjük az anyák áldozatos és kemény munkáját, amelyet gyermekeik felnevelése érdekében tesznek.

What is its purpose?

The purpose of Mother’s Day is to show appreciation and gratitude towards mothers for their endless love, care, and support. It is an opportunity to express love and affection towards the most important woman in our lives, who has always been there for us through thick and thin. The day is also a chance to acknowledge the sacrifices and hard work that mothers put in to raise their children.

Az Egyesült Királyságban az Anyák napja hosszú és gazdag múlttal rendelkezik, melynek hagyománya egészen a 16. századig nyúlik vissza. Eredetileg vallási alkalom volt, amikor az emberek egy különleges istentiszteletre tértek vissza az “anyatemplomukba”. Idővel ez a nap világi ünneppé vált, amikor a gyerekek apró ajándékokat, virágokat és kártyákat adtak az édesanyjuknak.

In the United Kingdom, Mother’s Day has a long and rich history that dates back to the 16th century. It was originally a religious occasion when people would return to their ‘mother church’ for a special service. Over time, the day evolved into a more secular holiday where children would give small gifts, flowers, and cards to their mothers.

Anyák napi hagyományok

Az Egyesült Királyságban az Anyák napjának egyik hagyományos megünneplési módja az anyáknak szánt ajándékok és kártyák átadása. A virágok, csokoládék és személyre szabott ajándékok, például ékszerek vagy fényképalbumok népszerűek. Sok családban elviszik az édesanyát egy különleges vacsorára vagy délutáni teára.

The traditions of Mother’s Day

One of the traditional ways to celebrate Mother’s Day in the UK is by giving gifts and cards to mothers. Flowers, chocolates, and personalised gifts such as jewellery or photo albums are popular choices. Many families also choose to take their mothers out for a special meal or afternoon tea.

Egy másik hagyomány az Anyák vasárnapján tartott istentisztelet, amelyet az Egyesült Királyság egyes részein még mindig megtartanak. Ilyenkor a családok összegyűlnek, hogy hálát adjanak édesanyjuknak, és kifejezzék hálájukat szeretetükért és támogatásukért.

Another tradition is the Mothering Sunday church service, which is still observed in some parts of the UK. It is a time when families come together to give thanks for their mothers and to show gratitude for their love and support.

Anyák napja a modern időkben

Az utóbbi években az Anyák napja az Egyesült Királyságban egyre inkább elüzletiesedett, és számos kiskereskedő különleges ajánlatokat és kedvezményeket kínál az ajándékokra és virágokra. A nap igazi szelleme azonban változatlan – a szeretet és a megbecsülés kifejezése életünk legfontosabb asszonya iránt.

Mother’s day in modern times

In recent years, Mother’s Day in the UK has become more commercialised, with many retailers offering special deals and discounts on gifts and flowers. However, the true spirit of the day remains the same – to show love and appreciation for the most important woman in our lives.

Összefoglalva, az Anyák napja egy különleges nap, amely az anyák és anyafigurák szeretetének, gondoskodásának és támogatásának ünneplésére szolgál. Ez az idő arra szolgál, hogy hálát és megbecsülést mutassunk ki mindazért, amit tesznek, és hogy éreztessük velük, hogy szeretjük és megbecsüljük őket. Legyen szó ajándékokról, kártyákról vagy együtt töltött értékes időről, a legfontosabb, hogy tudassuk édesanyánkkal, mennyire sokat jelent nekünk.

In conclusion, Mother’s Day is a special day that is dedicated to celebrating the love, care, and support of mothers and mother figures. It is a time to show gratitude and appreciation for all that they do and to make them feel loved and cherished. Whether it’s through gifts, cards, or spending quality time together, the most important thing is to let our mothers know just how much they mean to us.

Angliából jelentkezünk

Ha szeretnéd jobban megérteni az angol nyelvet, kultúrát és hagyományokat, most lehetőséged van egy igazi, angliai nyelviskolában tanulni.

Reporting from England

If you would like to better understand the English language, culture and traditions, now is your chance to study at a language school located in England.

Tetszett? Oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Nem akarjuk ugyanazt a kalapot ráhúzni minden tanuló fejére.
Inkább a Te igényeidhez, sebességedhez, céljaidhoz igazítjuk a tananyagot és az órákat.
A személyes, angol nyelvi mentorod tud segíteni a tanulási folyamat minden részletében; kibogozni minden alkalommal, ha elakadsz.
Az Egyesült Királyságban működő, széles körben elismert fordítóirodaként tudunk segíteni a hivatalos ügyek intézéséhez elengedhetetlen hivatalos (certified) fordítások elkészítésében.
Az OFFI szerződéses partnerirodája vagyunk és a CIOL (Chartered Institute of Linguists) tagja.

Köszönjük!

Hamarosan jelentkezünk.