A tiszabői csoda
tiszaboi
Tiszabő egy pici (2095 lakos) észak-alföldi település, ahol a cigány lakosság aránya 95%-os. A helyi általános iskolában olyan csoda történt, amelyre sajnos ma még nagyon kevés példa van Magyarországon. Szeretnénk, ha minél több ember megismerné ezt a lehetőséget, mert igenis: LEHET TENNI VALAMIT!

A Bonaventura Online Nyelviskola tulajdonosaként az alábbi történethez csak annyit fűzhetek hozzá: az Alkalmazott Oktatástan oktatási módszerei tényleg működnek és tanulóink nap, mint nap megtapasztalhatják ennek gyümölcseit.

“Mányi József vagyok.
Tiszabőn élek és dolgozom. A helyi iskolában, a Tiszabői Általános Iskolában tanítok, immár 10. tanéve.
Az iskola 100%-ban roma etnikumú tanulókból áll. Ez az arány szinte teljesen tükrözi a faluban élők lakosságának az arányait, bár az kb. 90-95% körül van.

A 2012/2013–as tanévben megkaptam az akkori 8.a osztályt, mint osztályfőnök.
Nehéz helyzetben voltam, mivel a helyzet teljesen új volt a gyerekek számára és természetesen az én számomra is. Nem mondhatnám, hogy „mintaosztály” lettek volna sem magatartás, sem pedig a tanulás terén.

Teltek a hetek, hónapok…

Október környékén találtunk egy pályázatot, amit a Criminon Magyarország Alapítvány írt ki “Tegyél 3 jó dolgot” címmel. Eldöntöttük, hogy benevezünk.
Attól a pillanattól a dolgok teljes fordulatot vettek és minden elkezdett pozitív irányba haladni. Illetve a magatartás, összetartás rendkívüli módon jó irányba indult el, és maradt is meg egészen az év végéig, illetve a mai napig.

Tavasszal a Criminon Alapítvány jóvoltából megismerkedtünk az Alkalmazott Oktatástannal.
Megbeszéltük, hogy a gyerekek az én segítségemmel végigcsinálnak egy programot. Ez a program 3 foglalkoztató munkafüzet kitöltéséből/megoldásából állt. A munkafüzetek neve: Tanulási szavak, Nyelvtan alapok és a Számtan munkafüzet.
Ezek a munkafüzetek az adott foglalkozási területen vesznek elő egy-egy problémát, ami végül is az alapokra épül. A problémákat a gyerekek „életében” az okozza, hogy sok olyan dolog van, amit azért nem tudnak megérteni, mert nem ismernek egy-egy szót az adott témakörben. Igen, elég egy szó is.

A munkafüzetek ebben nagyon nagy segítséget adnak, nagyon jól vázolják fel a problémákat, és természetesen a megoldásukat, magyarázatukat is.A gyerekek nagyon könnyen kezelik ezeket a feladatokat, mivel szerintem ez TÉNYLEG NEKIK van megírva. Nekem, mint segítő tanárnak, vagy irányító tanárnak is könnyű dolgom volt, hiszen nagyon jól össze van foglalva az egész.

Ami talán kevésbé volt szerencsés az az, hogy kevés időnk volt rá. 2,5 hónap alatt vettük át a munkafüzeteket, ami elég intenzíven történt, mivel szinte minden délután dolgoztunk.
A munkafüzetek mellett természetesen, voltak végzős osztályi teendőink, illetve rengeteg programot, projektet a mi osztályunk talált ki, vezényelt le, vagy éppen hajtott végre, evvel segítve, illetve megteremtve a mi kis iskolánk napjait, életét.

De elképesztő eredmények mutatkoztak meg a füzetek befejeztével.

Mint a fentiekben írtam is, nem maradt sok idejük a gyerekeknek a tanulásra.
Mikor év végén elkezdtük összeadni az átlagokat, volt is izgulás, de nem is akármilyen. De persze a részemről. De mint kiderült sokkal nagyobb volt és fölösleges is a riadalom, mint amiket a tények mutattak.

Először is: SENKI NEM BUKOTT MEG! Ami azért nagy szó, mert azt el kell mondanom, hogy jó néhány gyerek az osztályban valamilyen tanulási zavarral küszködött, fejlesztő foglalkozásaik is voltak, és nem éppen tartoztak az élmezőnybe.
De az nem volt elég, hogy senki nem bukott meg… De nem is rontott SENKI!

De ez még most sem elég!
Az osztály 80-85%-a átlagot javított a félévi tanulmányi átlagához képest!
Tették ezt… de nem akárhogy! Itt nem egy két tantárgyi javításra kell gondolni.
Volt, aki egy egész jegyet javított, és többen 5,6,7 tizedeket.

EZ AZ EREDMÉNY kérem szépen!
Ez szerintem nem csak nálunk, egy olyan iskolában lehet eredmény, ahol a gyerekek már a nyolcadik osztály végére szinte teljesen érdektelenné válnak a tanulás iránt…. Hanem ez az ország bármely iskola, bármely nyolcadik osztályában eredmény lenne!
Merem ezt mondani! Miért?
Nos…

Most már 2013 decembere van…
A „régi” gyerekek már középiskolásak.
De a kapcsolat szinte a régi.
Havi egy alkalommal, szombatonként, a régi iskolájukban összeülünk egy pár órára, ahol beszélgetünk, és foglalkozást is tartunk.
Hogyan teljesítenek most? Joggal kérdezheti bárki, hisz a tapasztalatok alapján rögtön erre gondolnak a laikusok…

De! Csalódást kell okoznom!
Nagyon jól teljesítenek! Az elmúlt évekhez képest, meg merem azt kockáztatni, hogy a legjobban!
85-90%-os eredmények, 4-es és 5-ös jegyek, osztályelsők néhányan valamelyik tantárgyból, ami azért nagyon ritkán fordul elő egy tiszabői gyerekkel.

Ezek itt az eredmények, feketén-fehéren.
Nem beszélve persze arról, hogy milyen jó hangulatban teltek a foglalkozások, mennyit nevettünk, mennyire összekovácsolódtunk, hogy meg szerettük egymást. Ezeket mérni nem lehet, de az érzést és a gyönyörű emlékeket sem.

Azt, hogy így teljesítettek, illetve a többségük teljesít most is, nagy részben köszönhetik a gyerekek annak (persze sok más mellett), hogy megismerkedtek a munkafüzetekkel, megtanultak kérdezni, megtanultak érthetőbben, jól kommunikálni mással, azóta jobban ki tudják fejezni magukat.

Ezek a munkafüzetek – kerüljön bármilyen képességű gyerekhez -, mindenképpen fejleszteni fogják a gyereket, hiszen úgy vannak ezek összeállítva, amikre sajnos mi, tanárok is csak utólag jövünk rá, hogy igen, ezek az aprónak tűnő dolgok milyen sokat számítanak egy gyerek tanulásában.

Tiszta szívből ajánlom mindenkinek!
Ezek a gyerekek most „CSODÁT” készülnek tenni, amit ha nem lettek volna ezek a munkafüzetek, talán soha nem tudtak volna végrehajtani, de így biztosan nem.
Szívesen adom ajánlásom ezeknek a munkafüzeteknek a használatához, senki nem bánja meg, az biztos, mert:
CSAK NYERNI LEHET VELE MINDENKÉPPEN, VESZTENI EGYÁLTALÁN NEM!”

Tetszett? Oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Nem akarjuk ugyanazt a kalapot ráhúzni minden tanuló fejére.
Inkább a Te igényeidhez, sebességedhez, céljaidhoz igazítjuk a tananyagot és az órákat.
A személyes, angol nyelvi mentorod tud segíteni a tanulási folyamat minden részletében; kibogozni minden alkalommal, ha elakadsz.
Az Egyesült Királyságban működő, széles körben elismert fordítóirodaként tudunk segíteni a hivatalos ügyek intézéséhez elengedhetetlen hivatalos (certified) fordítások elkészítésében.
Az OFFI szerződéses partnerirodája vagyunk és a CIOL (Chartered Institute of Linguists) tagja.

Köszönjük!

Hamarosan jelentkezünk.